keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Kauraiset sämpylät


Itse tehdyissä sämpylöissä on jotain todella lohdullista ja kotoisaa. Jotain hiljaista sympatiaa - onhan ne itse käsin pyöritelty ja työstetty taikinasta saakka. Entä se tuoreen sämpylän lämmin muheva tuoksu, joka valtaa keittiön? Tuoksu, joka käärii tuoksuttelijan lämpimään aromikkaaseen peittoonsa ja antaa lupauksen hyvästä mausta. Ja se maku, niin tuttu ja turvallinen. Pehmeä ja maukas. Niin tosi mukava. Haastan teidät kaikki leipomaan tänään sämpylöitä! Huonompikin keskiviikko muuttuu varmasti astetta paremmaksi, kun pyöräyttää lämpimäiset uuniin. 


Reino toimi virallisena sämpylöiden kohostusvalvojana


5 dl maitoa
100 g voita
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
3 - 4 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa 
7 - 8 dl vehnäjauhoja


Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sulata voi. Lisää sulanut voi, siirappi, suola ja kaurahiutaleet lämpimän maidon joukkoon hyvin sekoittaen. Anna hetki jantua. Sekoita kuivahiiva vehnäjauhon joukkoon ja lisää seos maitoseokseen. Vaivaa sopivan kimmoisaksi taikinaksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, jonka jälkeen pyörittele haluamasi mallisia ja kokoisia sämpylöitä. Kohota taas 30-45 minuuttia liinan alla. Voit halutessasi voidella sämpylät kylmällä vedellä, jos rapea pinta houkuttaa. Paista uunin keskitasolla 225-250 asteessa uunisi tehosta riippuen noin 12 min tai kunnen sämpylät ovat mukavan ruskettuneita. Ja eikun syämään!




Sämpylätaikina on siitä hyvä, että siihen voi lisätä makuja mielensä mukaan. Sitä voi varioida melkein rajattomasti. Millainen on teidän lempisämpyläresepti?


Psst! Reino innostui kovin sämpylän tuoksusta, tsekkaa instagram nimimerkillä khisumm.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti